Traject Kindvriendelijke Gemeente

In grote lijnen gaan we ervan uit dat als iets kindvriendelijk is, het ook mensvriendelijk is. Uiteindelijk willen we een aangename gemeente zijn voor iedereen. Als we de reflex hebben om na te gaan of iets goed is voor kinderen – de meest kwetsbare groep – komt het ten goede van een grote groep inwoners.

Het label: meer dan een sticker

Om het label ‘Kindvriendelijke Gemeente’ te behalen, maakten we een document op met heel wat informatie. Daarmee toonden we aan dat we actief werken aan kindvriendelijkheid.

Wat deden wij:

  • we verzamelden cijfergegevens over kinderen en jongeren in onze gemeente;
  • we gingen aan de slag met kinderen, verenigingen, ouders en vroegen hun mening;
  • de diensten van het gemeentebestuur bekeken hun acties door een kinderbril;
  • we stelden een actieplan op. Dit is onze strategie om werk te maken van kindvriendelijkheid.

Ondertussen maken we werk van het actieplan. We zetten extra in op kinderarmoede, onderwijs, communicatie en participatie. De strategische nota kindvriendelijk beleid kan je onderaan deze pagina downloaden.

Visie

Het gemeentebestuur droomt van een kindvriendelijk Sint-Katelijne-Waver. Het is een ideaalbeeld van hoe kinderen en jongeren moeten kunnen opgroeien in onze gemeente.

Sint-Katelijne-Waver is een landelijke gemeente, vol van leven. Ze wil een gemeente zijn waar kinderen en jongeren zich geborgen voelen en een kader creëren waarin zij zich op eigen tempo kunnen, mogen en willen ontplooien. Het moet mogelijk zijn voor kinderen en jongeren om te ontdekken en leren zodat ze groeien naar zelfstandigheid in een complexe en diverse samenleving. Kinderen en jongeren worden als volwaardige burgers uitgenodigd en ondersteund om te participeren en mee vorm te geven aan de samenleving. We willen dat ze hun weg kunnen vinden naar het verenigingsleven, sociale voorzieningen en het beleid. Sint-Katelijne-Waver wil een veilige gemeente zijn waarin kinderen en jongeren zich bewegen in de openbare ruimte en er een plek is voor hen. Samen met kinderen en jongeren zetten we in op duurzaamheid, samen maken we werk van een leefbare wereld voor iedereen."

Kindvriendelijkheid en kinderarmoede

Binnen het traject leggen we de focus op het thema kinderarmoede. Kindvriendelijkheid = mensvriendelijkheid. Dat is onze visie. Wanneer we hierbij de focus leggen op de meest kwetsbare kinderen, komt dit alle doelgroepen in onze gemeente ten goede. 

Klik hier voor meer info over kinderarmoede.

Naar top