SAM-project: Samen leren, samen lezen

Samen met de zeven kleuter- en lagere scholen uit onze gemeente organiseren we twee keer per schooljaar het SAM-project. Dit project richt zich in de eerste plaats op maatschappelijk kwetsbare kinderen van de derde kleuterklas of het eerste leerjaar. Gezinnen kunnen kwetsbaar zijn omdat één ouder alleen moet instaan voor de opvoeding, omdat ze sommige vaardigheden of kennis missen, omdat ze het moeilijk hebben met de taal, omdat ze het financieel moeilijk hebben, … Samen met de scholen bekijken we bij welke gezinnen we deze extra begeleiding kunnen opstarten.

Waarom dit project?

De komende jaren willen we de strijd tegen kinderarmoede verder aangaan. We merken dat kinderen die in armoede opgroeien vaak met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen. Omdat onderwijs de beste manier is om later niet zelf in armoede terecht te komen, willen we deze kinderen helpen en ervoor zorgen dat ze met dezelfde kansen als andere leerlingen aan de start komen. We hopen mee een brug te bouwen tussen de school en de gezinnen. 

‘Samen Lezen – Samen leren’ motiveert kinderen om te (leren) lezen. Door samen op een leuke manier aan de slag te gaan, leert het kind vlotter omgaan met taal. Ook als ouder word je aangemoedigd, onder meer om voor te lezen. We helpen bij de begeleiding van je kind en stimuleren je om zelf te lezen en zo het goede voorbeeld te geven. Indien nodig, staan we ouders bij in contact leggen met de school of leerkracht.

Denk jij dat je kind hier nood aan heeft? Ga in gesprek met de klasleerkracht of zorgcoördinator van je kind.

Traject van 10 weken

Het SAM-project bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers. De SAM-vrijwilliger gaat één keer per week op bezoek bij een gezin om gedurende één uur voor te lezen aan het kind of samen te lezen. Door het voorbeeldgedrag en de positieve benadering van de vrijwilliger, ervaart het kind het plezier van lezen.

Eén ondersteuningstraject duurt tien weken. Daarna volgt een evaluatie. Indien nodig wordt het traject verdergezet. In de ideale situatie kan de ouder de rol van de vrijwilliger helemaal overnemen.

Word vrijwilliger

Om nog meer kinderen te helpen, zijn we op zoek naar extra vrijwilligers om het SAM-team te versterken. Heb jij elke week een uurtje tijd en lijkt dit project iets voor jou? Geef alvast je gegevens door via het aanmeldingsformulier en we nemen contact met je op!

Meld je aan

Voor meer informatie:

Dienst huis van het kind 
015 30 50 55
kind@skw.be

Bijlage

Naar top