Lichaam en seksualiteit

Is praten over seks belangrijk? Is dat nog wel nodig nu ze alle informatie op het internet kunnen vinden? Hoe praat je daar dan over met je puberende zoon of dochter? Waar vinden ze correcte informatie?

Hoewel kinderen wat basiskennis op school krijgen, is het belangrijk dat ouders ook nog aandacht hebben voor de seksuele opvoeding van hun kind(eren).

www.allesoverseks.be is een website waar jongeren alle info over seks kunnen vinden en vragen kunnen stellen. Verder staat je huisarts ook altijd klaar voor je vragen over seksualiteit.

Menstruatie

Voor de eerste keer ongesteld worden is een ingrijpende gebeurtenis. Het hoort bij volwassen worden maar kan heel wat gevoelens van onzekerheid en schaamte oproepen. Verder kan een meisje ook fysieke en psychische klachten hebben wanneer ze ongesteld is. Als ouder kan je je dochter steunen door een luisterend oor te bieden, te praten over menstruatieproducten en tips te geven om met kwaaltjes om te gaan.

‘Ffkes bleodserieus’ is een project dat het Huis van het Kind Sint-Katelijne-Waver in samenwerking met de secundaire scholen in de gemeente uitwerkte. In de brochure ‘Effkes bloedserieus’ - onderaan deze pagina - vindt jouw dochter heel wat achtergrondinfo en tips over menstruatie.

Anticonceptie

Je dochter vraagt of ze de pil mag gebruiken? Vanaf welke leeftijd mag de pil gebruikt worden? Welke soorten zijn er? Heb je voor de pil een doktersvoorschrift nodig? Hoe werkt de pil? Hoe veilig is de pil? Zijn er andere voorbehoedsmiddelen die geschikt zijn voor jongeren? Hoe maak je de beste keuze?

Meer informatie over seks en anticonceptie is te vinden op de jongerenwebsite van Sensoa: www.allesoverseks.be.

Naar top