Kinderopvang voor baby's en peuters

Zoek je opvang voor je kindje omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken? Hier vind je alle kinderopvangmogelijkheden van onze gemeente terug. We geven je eerst wat meer informatie over de verschillende soorten kinderopvang.

Inkomensgerelateerd of niet-inkomensgerelateerd

Opvang die inkomensgerelateerd werkt, is opvang waarbij de prijs voor de opvang wordt gebaseerd op het inkomen en de gezinssamenstelling. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Dit attest kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be/home en bezorg je vervolgens aan de opvang voor de start van de opvang.

Opvang die niet inkomensgerelateerd werkt, ook wel opvang met een vrije prijs genoemd, bepaalt zelf welke prijs ouders betalen voor de opvang. Niet alle kosten zijn in de prijs inbegrepen. 

Gezinsopvang of groepsopvang

Gezinsopvang is een kleinschalige opvang waar (meestal) 1 begeleider maximum 8 kinderen opvangt. De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning. Vaak is gezinsopvang opvang door een onthaalouder. Een gezinsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Groepsopvang, ook wel kinderdagverblijf of crèche genoemd, is opvang waar meer dan 8 kinderen mogen worden opgevangen door minimaal 2 begeleiders. Eén begeleider mag maximum 9 kindjes opvangen. De opvang vindt meestal plaats in een gebouw of in een apart deel van een groter gebouw, bijvoorbeeld een school. Een groepsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Thema's

Naar top