Kinderopvang voor baby's en peuters

Zoek je opvang voor je kindje omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken? Hier vind je alle kinderopvangmogelijkheden van onze gemeente terug. Inschrijven doe je via Opvang.Vlaanderen. We geven je eerst wat meer informatie over de verschillende soorten kinderopvang.

Inkomensgerelateerd of niet-inkomensgerelateerd

Opvang die inkomensgerelateerd werkt, is opvang waarbij de prijs voor de opvang wordt gebaseerd op het inkomen en de gezinssamenstelling. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Dit attest kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be/home en bezorg je vervolgens aan de opvang voor de start van de opvang.

Opvang die niet inkomensgerelateerd werkt, ook wel opvang met een vrije prijs genoemd, bepaalt zelf welke prijs ouders betalen voor de opvang. Niet alle kosten zijn in de prijs inbegrepen. 

Gezinsopvang of groepsopvang

Gezinsopvang is een kleinschalige opvang waar (meestal) 1 begeleider maximum 8 kinderen opvangt. De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning. Vaak is gezinsopvang opvang door een onthaalouder. Een gezinsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Groepsopvang, ook wel kinderdagverblijf of crèche genoemd, is opvang waar meer dan 8 kinderen mogen worden opgevangen door minimaal 2 begeleiders. Eén begeleider mag maximum 9 kindjes opvangen. De opvang vindt meestal plaats in een gebouw of in een apart deel van een groter gebouw, bijvoorbeeld een school. Een groepsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Inschrijven via Opvang.Vlaanderen

Eind 2022 richtten we een Lokaal Loket Kinderopvang op. Dit informatie- en ondersteuningspunt wil jou helpen in je zoektocht naar kinderopvang. Om dit doel waar te maken, sloten we aan bij digitaal platform Opvang.Vlaanderen: een website die kinderopvang vinden een pak overzichtelijker en gemakkelijker maakt.

Je aanvraag verloopt nu via het digitaal systeem en niet meer via de crèche of onthaalouder. De uitbaters van de opvanginitiatieven beantwoorden je aanvraag ook via het platform. Vragen voor het Lokaal Loket Kinderopvang? Contacteer Huis van het Kind Sint-Katelijne-Waver.

Vind hier opvang via Opvang.Vlaanderen.

Thema's

Naar top